SEO dostu içerikler hazırlamak, web sitesinin bel kemiği niteliğindedir. Hazırlanan içeriğinin SEO kriterlerine uygun olmasının yanı sıra kullanıcıya hitap etmesi de büyük önem taşır.
Blog yazısı yazmak beceri isteyen bir iş olsa da zannedildiği kadar zor değildir. Önemli olan yazım dilinin kurallarına ve imla bilgilerine hakim olmaktır. Bunun dışında kalan her şeyin daha rahat öğrenilebilir olması, harika SEO uyumlu içerikler hazırlamayı kolaylaştırmaktadır.
SEO Dostu İçeriklerin Önemi Nedir?
Öncelikle SEO içeriklerinin öneminden bahsedecek olursak, arama motoru algoritmalarına uygun bir şekilde hazırlanacak içeriğin web sitelerinde önemli rol oynadığını söylemek gerekir. Farklı arama terimlerini bir arada içeren ve aynı zamanda semantik tarzda yazılan içeriklerin, arama sonuçlarında daha üst sıralarda gösterilmesi mümkündür.
Başta Google olmak üzere arama motorlarının içeriklerde en fazla önem verdiği konuların başında, özgünlük ilkesi gelmektedir. Bu ilke, içeriğin Google sonuçlarında diğer kriterlere de bağlı olarak daha üst sıralarda çıkma ihtimalini yükseltir.
Diğer taraftan kullanıcı odaklı SEO olarak da adlandırabileceğimiz çalışmalar, ziyaretçinin web sitesinde daha uzun süre kalması için gereklidir.
SEO Uyumlu İçerik Hazırlamak İçin 10 İpucu Nedir?
Web siteniz için içerik hazırlamayı planlıyorsanız, aşağıdaki önerileri dikkate almanız harika sonuca ulaşmak için önemlidir.
Anahtar Kelimenin Belirlenmesi
Yazmaya başlayacağınız içerikte en önemli unsurlardan biri anahtar kelimelerin doğru bir şekilde belirlenmiş olmasıdır.
Konunuzla alakalı arama terimlerini dikkate alarak belirleyeceğiniz anahtar kelimeler, ilgili aramalarda Google görünürlüğünü artıracak temel faktördür. Ayrıca yapacağınız araştırmalarda anahtar kelimelerin SEO zorlukları ve aranma hacimleri gibi hususlara da dikkat etmek önemlidir.
Yazım Planı Oluşturun
İyi bir içerik inşa etmek istiyorsanız hedefinizi önemsemeniz gerekir. Bunun temelinde ise anahtar kelime tespitinin ardından yazım planı oluşturmak gibi farklı etkenler yer alır.
Doğru bir şablon oluşturmanız halinde, hazırladığınız içeriğin hem ziyaretçi hem de Google için tercih edilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.
Alt Başlık ve Paragraflara Önem Verin
İçeriklerde neredeyse tüm yazarlar belirli düzeyde paragraf kullanırlar. Ancak paragraf yapısının çok uzun olması, ziyaretçilerin içerikten hemen çıkmasına sebep olacaktır. Hemen çıkma oranının yüksek olması ise, Google botlarının içeriği kalitesiz olarak algılamasına sebep olabilir.
Diğer yandan hazırlayacağınız içeriğin ana başlığının tıklamaya teşvik edici ve doğru bilgi verecek tarzda optimize edilmesi önemlidir. Aynı zamanda ana başlıkta mümkün olduğu kadar anahtar kelimenin yer alması da önem taşır.
Alt başlıklar ise, hazırlayacağınız içeriğin daha şık ve anlaşılır olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle paragrafları uzun tutmadan alt başlıklar kullanarak yazacağınız içerikler, okunabilirlik seviyesi ile ziyaretçiyi sitede tutma bakımından önemlidir.
Geçiş Kelimelerini Doğru Kullanın
İçeriğin okunabilirlik seviyesini artırmak için, geçiş kelimelerini doğru ve bol bir şekilde kullanmaya özen gösterin. SEO denildiğinde insanların aklına daha çok arama motorları gelse de aslında bu tam manası ile doğru değildir.
Gelişmiş olması nedeniyle Google’dan örnek verecek olursak, bu arama motorunun dikkate aldığı en önemli şeylerin başında kullanıcı deneyimi gelmektedir. Yani ziyaretçinin bir içerik üzerinde ne kadar kaldığı, yani içeriğin tahmini okunma süresine göre ne kadar okuduğu önemlidir.
Ayrıca ziyaretçinin yazıyı okuduktan sonra sitede kalıp kalmadığı gibi bir çok kriter Google tarafından değerlendirilir. Şayet ziyaretçiler ilgili içeriklerde gerektiği kadar uzun kalmış ve farklı sayfaları ziyaret etme gereği duymuş ise, Google yapay zekâsı o içeriğin kullanıcı için değerli olduğunu kabul eder. Bu kabul edişi ise içeriğin arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasına etki etmektedir.
Bu yüzden içerik hazırlarken örneğin, buna benzer, bunun sonucunda, ayrıca, diğer yandan, diğer taraftan, her şeyden önce, ancak ve neyse ki gibi geçiş kelimelerinin kullanılması kullanıcı odaklı içerikler hazırlamak için büyük öneme sahiptir.
Alakalı Anahtar Kelimelere Yer Verin
Hazırlayacağınız içerikleri temel anahtar kelime üzerine kurgulama yaparken, mutlaka konuyla alakalı alternatif anahtar kelimeleri değerlendirmenizi de tavsiye ederiz.
Hazırlanan içeriği sadece odak anahtar kelime ile doldurmak, içerik kalitesini düşürebilir. Temel anahtar kelimenin dışında insanların kullanabileceği farklı arama terimlerini de göz önünde bulundurmanız, içerik kalitesini artırmak ve daha fazla ziyaretçi çekmek için faydalıdır.
İç Bağlantılar Vermeyi İhmal Etmeyin
SEO dostu içerik hazırlamanın ipuçları arasında iç bağlantılar, hayati öneme sahiptir. Önemli içeriklerinize alakalı kelimelerinden iç bağlantılar vermeniz, Google’ın içeriğin ne ile alakalı olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Bunu yapmak aynı zamanda önemli bir SEO kuralıdır. Dâhili bağlantıların kuvvetli olması, doğrudan Google sonuçlarına etki eden en temel faktörler arasındadır. Dâhili bağlantı ağını en iyi şekilde gerçekleştiren Wikipedia’ya baktığımızda, bu bağlantıların önemini daha iyi anlayabiliriz.
Makale Uzunluğuna Dikkat Edin
Makale uzunluğu halen geçerli bir SEO kuralıdır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde yapılan araştırmalar neticesinde uzun içeriklerin, kısa içeriklere göre daha üst sıralarda yer aldıkları kanıtlanmıştır.
Birçok SEO uzmanı içerik uzunluğunun en az 300 kelimesi olmasını tavsiye ederler. Fakat burada dikkate alınması gereken bir başka husus, içerik uzunluğunu kaliteyi bozmadan artırmaktır.
Uzun içerikler oluşturmak için kendinizi aşırı zorlamanız, diğer taraftan kaliteyi düşürerek yoğun ziyaretçi kaybına sebep olacağı için pek tavsiye edilmez.
İçeriğin Giriş Kısmına Önem Verin
Hazırlayacağınız içeriğin ilk paragrafı, hem kullanıcının içeriğin devamını okumasını sağlamak hem de Google’a yazı hakkında doğru sinyaller vermek için önemlidir. Bu nedenle ilk paragraf kısmı hem teşvik edici hem de ana ve alternatif anahtar kelimeler bakımından tatmin edici olmalıdır.
Anahtar Kelime Kullanımını Doğru Yapın
Şayet bu yazı gibi liste içerikler hazırlamıyorsanız, anahtar kelimelerin doğru yerlerde kullanılması daha kolay olacaktır. Anahtar kelime seçimi kadar seçilen anahtar kelimelerin makale de doğru yerlerde kullanılması, SEO uyumlu içerik hazırlamanın önemli ipuçlarından biridir.
Bu yüzden anahtar kelimenizi öncelikle yazı başlığında, yazının giriş kısmında, alt başlıklardan herhangi birinde ve yazı uzunluğuna göre en az bir kez de yazının devamında kullanmanız gerekir.
Tüm bunları sağlamak, en önemli içerik odaklı SEO kuralları arasındadır.
Yazım Dili ve İmla Kuralları
Kullanmış olduğumuz dile ne kadar hâkim olursak olalım, insan olmanın gereği içerik hazırlarken imla ve yazım hataları yapabiliriz. Ancak bu hataların kullanıcı ve arama motorları için kabul edilebilir seviyede olması gerekir.
Google dünyadaki tüm dillerin imla ve yazım kurallarına hâkim olan bir yapay zekâya sahiptir. Örneğin Google üzerinde yanlış bir arama yaptığımızda, arama motorunun yanlışı düzeltmesi bunun için iyi bir örnektir.
Bazen bazı web sitesi sahipleri veya içerik yazarları Google yapay zekâsının hala eskisi gibi olduğunu düşünüyor olabilir. Ancak son güncellemeler ile birlikte, arama motoru yapay zekâsının birçok karmaşıklığı daha iyi algılaması sağlanmıştır.